30. september 2008

Rogalands Avis publiserer sine interne evalueringer

Rogalands Avis har begynt å publisere sine interne avisevalueringer på nettet. På apressens nettsamfunn Origo publiserer de hver formiddag det som kommer ut av redaksjonsledelsens gjennomgang av avisa fra dagen før.

De skal ha skryt for at de åpner opp de interne prosessene på denne måten. Det viser ydmykhet og evne til selvkritikk, to egen skaper som ikke alltid kommer først opp i beskrivelser av journalister. Tidligere har jeg skrevet om DT-redaktør Geir Arne Bore som blogger om redaksjonelle vurderinger. Tiltaket fra RA er nok et positivt tilskudd. Selv skriver de dette om hva de vil oppnå:

Vi må vise den samme åpenheten som vi krever av verden rundt oss. Få andre kan som redaksjoner gjemme seg bak fraser når noen fra verden utenfor krever å få vite noe om våre prioriteringer og vinklinger. Å legge den daglige avisevalueringen ut på nettet er en måte å være åpen på, samtidig som det kan gi oss verdifulle tilbakemeldinger fra leserne.

Hitill har de ikke fått altfor mange kommentarer og tilbakemeldinger, men sånt må bygges opp over tid. De kan dessuten jobbe litt med form og innhold i teksten de legger ut. Den bærer i stor grad preg av å være en intern logg. Et mer leservennlig preg ville sikkert gjort det enklere for leserne å delta.

Formen kan de jobbe med over tid. Honnør skal de like fullt ha for å forsøke og åpne opp redaksjonen på denne måten.

Takk til kollega Ingeborg Volan for tipset.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Spennende! Selv syns jeg det The Guardian gjorde for en tid tilbake var enda mer on-edge dog kanskje litt for tidlig. Da la de ut referatene fra morgenmøtene. For en leser er det litt sånn, "hva kommer til å bli dagens temaer?".

http://commentisfree.guardian.co.uk/editors/

Ingeborg Volan sa...

Må få presisere at jeg selv plukket det opp på bloggen til Olav Anders Øvrebø, http://www.oov.no/undercurrent/archives/2008/09/et_stk_selvkrit.html.

vimenn sa...

@ingeborg: Og han har hentet det fra Heidi Nordby Lundes kronikk i Aftenposten. It's a network world.

@christoph: enig at det er litt mer edgy å gjøre det i forkant, det er noen amerikanske aviser også som har gjort det uten at jeg kommer på hvilke i farta. Her i Norge har vel Aftenpostens Hans Erik Matre lansert en sånn idé. Men der tror jeg du har en større jobb med å overbevise møtedeltakerne om at de kan snakke fritt. Av forskjellige både konkurransemessige og etiske/juridiske hensyn vil en liveoverføring av morgenmøtene dessuten innebære at en del av de virkelig interessante diskusjonene blir flytta ut av morgenmøtet til andre fora. Derfor tror jeg at veien Rogalands Avis her går kan gi mer åpenhet raskere.