23. september 2008

Matkbasen: Imponerende CAR-innsats av Brennpunkt

NRK Brennpunkt med Espen Andersen i spissen lanserte i går Maktbasen der de har kartlagt alle bindinger 11.170 forskjellige norske politikere har til næringslivet. De har hentet inn informasjon fra blant annet Brønnøysundregistreneog koblet disse med opplysninger om folkevalgte.

Funnene er publisert i en database som er åpen for alle. I motsetning til KS' frivillige styrevervregister der bare 250 kommuner er med, har Espen og co kartlagt alle landets 430 kommuner.

Forbilledlig til rettelagt for offenligheten med ymse søk- og navigeringsmuligheter. Dessuten har de fått til en fiffig flashapplikasjon som viser nettverkene til politikerne, som for eksempel Petter Syrdalens. Høyremannen fra Arendal er den politikeren i landet med flest næringsverv, nemlig 55.

Jeg ønsker meg bedre lesbarhet i nettverkskartene, men for folk med langt færre bindinger enn Syrdalen er de lettere å få oversikten over. Ellers er dette et forbilledlig stykke datastøttet journalistikk (CAR), som alle landets journalister og innbyggere kan benytte seg av. Dette er en solid skup-kandidat.

Utforsk maktbasen selv: nrk.no/maktbasen

Ingen kommentarer: