24. mai 2007

Søk på et språk du ikke behersker

Googles oversetterverktøy har lenge gjort det mulig å lese sider på språk du ikke kan. Sammen med Googles news alters har oversetteren gjort det feks mulig å drive nyhetsovervåkning på fremmede språk og likevel få greit utbytte av det.

Nå tar Google dette et hakk videre og lar oversetterfunksjonen slå inn også når du søker. Du kan skrive et ord på engelsk og faktisk søke etter samme fenomen på andre språk.

Tjenesten er litt skjult på Googles sider men her finner du den.

Jeg har ikke fått testet dette noe særlig, men det aner meg at resultatene i visse tilfeller kan bli pussige. Problemene oppstår når søkeordene vi bruker er homonymer - ord som kan bety forskjellige ting.

For å ta et enkelt ord som "ball" - både på norsk og engelsk kan dette bety både en dansefest eller et utstyr for lek og sport. Velger man ball på engelsk får man kugel på tysk. Riktignok har du mulighet til å erstatte det oversatte ordet med et mer presist ord, men om du er språkkyndig nok til det trenger du strengt tatt ikke denne tjenesten.

Det hjelper lite om du prøver å klargjøre hvilken betydning du mener med å legge til et ord. Jeg prøvde å søke på 'ball dance', men det ble oversatt til tysk som 'kugeltanz'. Sikkert en artig syssel, men søkeresultatene blir så som så.

Kanskje burde jeg skrive om overskriften på dette innlegget til "Søk på et språk verken du eller Google behersker".

Ingen kommentarer: