25. mai 2007

RFID og trygghet

Lær deg forkortelsen med en gang: RFID - Radio Frequency Identification. En rfid-brikke er en bitteliten radiosender som sender ut informasjon, for eksempel om eieren av gjenstanden. Rfid-brikkene er bittesmå og kan bygges inn i nesten alt. Slike brikker kan brukes alskens gilde og gode saker, som for eksempel å holde styr på pasienter som ikke klarer orientere seg i omgivelsene, elever på skolene og så videre, som blant andre BBC skriver om her: Wi-fi and RFID used for tracking.

I Norge er teknologien allerede i bruk. For eksempel er det rfid-brikker i nye norske pass og noen bankkort. Passene sender ut et lite signal som rekker et par meter med alle vitale data om passeieren. Problemet er selvsagt at det er lett å tappe dette signalet for folk med onde hensikter. Datatilsynet advarer mot dette i personvernsrapporten for 2007 og ber folk beskytte seg.

Datatilsynet er også klar over følgende konsekvens: Jo flere rfid-brikker du omgir deg med, detsto mer sporbar blir du. Selv med det reneste mel i posen, er det problematisk ikke å kunne bevege seg fritt omkring uten at du legger igjen elektroniske fotefar.

Ingen kommentarer: