2. mars 2008

Sosial nettverksanalyse som graveredskap

En rekke av foredragene og seminarene her på Car har dreid seg om analyse av personers, og da særlig maktpersoners, sosiale nettverk. Metodikken er langt fra ny i journalistikken, men ikke brukt så mye i Norge. Et unntak er VGs dekning av nettverkene til Norges rikeste arvinger i fjor. Her fikk VG hjelp av danske Tommy Kaas fra Kaas og Mulvad til dataanalysen.

Her er to prosjekter basert på nettverksanalyse: They Rule og Super Rich Step into Political Vacuum.

Visualiseringen av sammenhengene egner seg dessuten godt for interaktive presentasjoner på nettet: Orange County Register: Mitch Gold's Network

Her i USA bruker mange programmet Ucinet til dette. Det er relativt komplisert programvare som ikke umiddelbart er forståelig for de av oss som ikke liker å lese instuksjonsbøker. Likevel er det verd slitet å lære seg det. Programmet gir deg store muligheter til å se sammenhenger og maktstrukturer som ikke er like åpenbare ellers.

Det er ganske arbeidskrevende å samle inn informasjon om folk og mate det inn i programmet, så dette er ikke noen enkel løsning for kjappe saker. Dessuten bør du sette deg litt inn i de metodiske prinsippene som sosiologer har utviklet for denne typen analyser.

IRE som arrangerer denne konferansen har en bra nettside med lenker, eksempler og veiledninger som gir en bra introduksjon til Social Network Analysis.

Ingen kommentarer: