5. januar 2008

Oppsummering fra årets ende

Et nytt år er kommet og med det forhåpentlig litt mer tid i hverdagen til å skrive flere poster i bloggen. De siste fem-seks ukene før nyttår var mildt sagt magre i så måte. Derfor begynner jeg med å poste om forskjellige hendelser og nyhetere fra den siste måneden.

Google Knol
Google gikk midt i desember ut med nyheten om Google Knol. Knol skal være en ekspertskrevet wikipediaaktig informasjonsbase, der det kommer tydelig fram hvem som er forfatteren. Artiklene skal kunne være om hva som helst fra månelandingene til hvordan man syr i en knapp. Hver artikkel, eller wiki om du vil, kalles "en knol" som i knowledge. Imotsetning til i en wiki kan ikke hvem som helst endre innholdet i en knol men de kan kommentere og gi en rating. Når testingen er over skal hvem som helst kunne lage en knol, og bli kreditert som forfatter:

The key idea behind the knol project is to highlight authors. Books have authors' names right on the cover, news articles have bylines, scientific articles always have authors -- but somehow the web evolved without a strong standard to keep authors names highlighted. We believe that knowing who wrote what will significantly help users make better use of web content.


Knolene er ment å være det første den som søker etter noe på nettet har behov for å lese om temaet, så det skal ikke mye fantasi til for å skjønne hvilken ranking knolene vil få i søkeresultatene hos Google.

Jeg er langt fra sikker på hvor vellykket dette blir. Det er lett å mistenke Google for å misunne wikipedias suksess. (Som Lars Våge i Internetbrus.com påpeker virker det som Googlefolkene bare er sure fordi det ikke går å kjøpe wikipedia). Kanskje blir dette bare en ny Google Video-opplevelse. Det var så mislykket at Google kjøpte Youtube for milliarder for å komme på banen.

Mer på Googles blog; Encouraging people to contribute knowledge

Ask.com lar deg slette dine spor
I 2007 fikk søkemotorene og spesiellt Goolge mye kritikk for hvordan de lagrer informasjon om søkene folk gjør. Like før jul lanserte Ask.com sin Ask Eraser
som gjør at du kan søke uten at søkene logges. Du kan slå det på og av med en lenke oppe til høyre på forsiden til ask.com.. Med Ask Eraser slått på lover firamet å slette ip-nummeret ditt. cookies, brukeridentiteten, og hva du søkte på etter noen timer.

Ask har en større andel av brukerne sine i USA enn de andre amerikanske søkemotorene, men husk at de har flere europeiske utgaver. En annen kul nyhet fra Ask: På karttjenesten i mobilutgaven, m.ask.com, kan du nå få veibeskrivelser ved å lese inn hvor du er og hvor du vil hen. Langt mer snasent enn det litt stusselige karttilbudet 1881 har på sin mobilklient. Når vi snakker om kart har jeg forresten hatt store problemer med Google Maps-mobilklienten. Hvert eneste søk etter sted eller virksomhet har gitt helt hinsidens koko resultater. Veien til avinstallering var kort. Jeg har ennå ikke funnet noe godt alternativ.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hvis du søkte på norsk adresse i Google Maps så kan det godt hende at du får hinsides resultater, flere har blitt skuffet.
Vi får bare håpe de blir bedre!

vimenn sa...

Takk for kommentaren Ronny-Andre. Det er absolutt norske adresser det gjelder. I min erfaring er Google Maps norske side på nettet blitt langt bedre. Hvertfall når du søker på en konkret adresse, men mobilklienten er ofte helt på bærtur fortsatt. Søker du etter navn og virksomhetter er begge på jordet. NRK havner i Sverige, TV2 i USA, VG på ei øy utenfor Puerto Rico, og Dagbladet finnes ikke. :-)