21. november 2007

Folk er flinke og vil vel

Internetbrus-gutta har funnet fram til interessant forskning om hvordan folk kan gjøre søkene bedre. Det har vært flere søkemotorer som har prøvd seg på såkalte sosiale søkemotorer, der menneskelige vurderinger av siders innhold påvirker søkeresultatet. Ingen av dem har så langt slått skikkelig an. Både fordi de ikke klarer å hamle opp med Google og desslike i popularitet, og fordi de ikke får nok folk til å vurdere sider for seg.

Det amerikanske forskningsprosjektet på Stanford som Internetbrus viser til tar en annen angrepsmetode. De ser hva som skjer om en tradisjonell rent maskinstyrt søkemotor også henter informasjon fra del.icio.us. Resultatet er både oppløftende og nedslående. Selv i store del.icio.us var det ikke nok taggede sider til i særlig grad å gjøre søkene bedre.

MEN: Undersøkelsen viser også at de taggede sidene i stor grad er merket med relevante søkeord, og at ordet siden er tagget med i svært mange tilfeller ikke er nevnt på siden. Dermed gjør taggingen søket bedre. Søkemotoren kan bare lete etter ord på siden, og ikke etter hva siden egentlig handler om.

I tillegg til å vise at brukerne av sosiale bokmerketjenester vil vel og tagger etter beste evne, er resulatet et spak på leggen til visse bibliotekarer og andre informasjonsproffer som lenge har hevdet at det å la noen kategorisere informasjon uten først å kunne dewey-systemet på rams er den sikre vei til fortapelsen for internett.

Kan sociala bokmärkestjänster förbättra sökningen? | internetbrus

Ingen kommentarer: